Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trnitá cesta z Ostravy do Moskvy

Pan Jaromír Nohavica ziskal a osobně si přijel do Moskvy pro ocenění. To ocenění má název Puškinova cena. Proč ji dostal, za jaké zásluhy apod se můžeme dočíst v podstatě všude.

A tam "všude " se taky můžeme dočíst , jakou vlnu emocí to vyvolalo. Já osobně tomu vůbec nerozumím a tak je asi nejvyšší čas si znovu přečíst Haškova Švejka. Ale ještě předtím se pokusím zformulovat své myšlenky a názory.

V době, kdy 99,9 procent obyvatelstva vůbec neznalo jméno Jaromír Nohavica, se 99,9 procent obyvatelstva dojímalo nad písní " Lásko voníš deštěm", kterou Marie Rottrová tak krásně přezpívala. Dokonce sám Ozzy Osbourne , jakožto autor písně se nějak o této verzi dozvěděl a vysekl Marii poklonu. A dodal, že lituje toho, že neumí česky, protože by ho ten text docela zajímal. Samozřejmě, že přetextování měl na svědomí pan Nohavica. Později se Jaromír objevoval v klubech jako písničkář.  Jeho práce a hra s jazykem českým byla obdivuhodná. Dál později se začaly objevovat nahrávky. Na kotoučích, na kazetách. Kopírovaly se. Moje generace, která nenáviděla Sovětský Svaz, se najednou dozvěděla, že i v Rusku jsou podobně smýšlející lidé. Jaromír nám představil Vladimíra Vysockého, Bulata Okudžavu. Pan Nohavica nás vždy s grácií, s nadhledem , bez prázdných, hlasitých gest , dokázal  provézt v krajině, do které bychom se sami nevydali a vyhýbali se jim.  

A co bylo dál? 

O pana Nohavicu se začala zajímat STB. Sám jsem byl svědkem, jak v Plzni na Portě mu bylo fyzicky zabráněno vystoupení. Bylo nás tam tenkrát okolo 15 tisíc a byli jsme hlasití. Nepomohlo to. 

A dál?

Neumím to rozřešit, natož soudit, či jakkoli se k tomu vyjadřovat. Po revoluci vyšly najevo jisté skutečnosti o spolupráci s STB.  Mohu se jen domnívat, jaké metody STB používala. Mohu se jen domnívat, čím vším si asi musel projít. Nikdo z nás si to nedokáže představit. Tohle bychom si všichni měli uvědomit.  My tím neprošli. Nemůžeme tudíž soudit a odsuzovat. Koneckonců si pan Nohavica prošel hrozným peklem a ruku na srdce..... Kdo z nás by se z takových sraček dostal?

A ještě něco?

Ano. Jaromír se vrátil. Do života, do umění. Vrátil se tam , jak je jeho zvykem. Bez povyku, bez lítosti. S nadhledem a grácii. Jeho humor, či jeho smutné výlety do lidské duše jsou balzámem pro posluchače. Nikdo není jako on. Je originální, je svobodný a ano. Je i uspěšný. Těžko seženete vstupenky jak do jeho Heligonky, tak třeba do O2 arény v Praze. Pan Nohavica je velkým básníkem, písničkářem, ale i libretistou. Jeho nadání a neuvěřitelný cit pro slovanský jazyk oceńují s ovacemi i v Polsku. Dnes ho oceńují i v Rusku. Za to, že ukazuje a přibližuje kulturu nám odlišnou a přesto Slovanskou. Za to, že zmírňuje nějakou vzájemnou nevraživost a ukazuje i světlé stránky Ruských lidí. Za to, že ukazuje svým posluchačům barvy života, radosti i bolesti. Za to, že vidí svět reálně a ve své holé prostotě.

A závěrem?

V období socialistické diktatury byli umělci násilím hnáni k podpisům tzv Anticharty. Bylo jich spousta. Jmenný seznam nedokládám, je přístupný někde na internetu.  Umělci byli vždycky zneužívaní k politickým tahům. Za všechny jmenuji Karla Gotta. Ten byl vždy poplatný režimu, přesto v r 1989 zpíval na Letné hymnu s Karlem Krylem. Pan Kryl byl k tomu víceméně donucen a měl asi až do své smrti na kůži vyrážky. Stejně tak i dnes se někdo snaží vnutit umělcům jejich směr. Snaží se umělce pojmenovat.  Proruský, proevropský, sluníčkář, xenofob atd..... A proč???? Umění je přece nejsvodobnější řemeslo! Nechme je tvořit. Neukazujme na ně prstem. Neodsuzujme. Neznačkujme. Nejsme psi. 

Tak ještě krátký dodatek

Převzít Puškinovu cenu ze země, která stvořila Dostojevského, Puškina, Gogola, nebo třeba pana Prokopjefa a desítky dalších a možná jich jsou i stovky, je pro Českého básníka velká čest. Kdo tvrdí, že je to ostuda, v umění se nevyzná, má zatemnělý mozek a nedokáže rozlišovat. Použiju zde slova pana Ondřeje Suchého. Dnes se mi to objevilo na FB. " S Nohavicou jsem skončil!" Tak zněl výkřik z internetu. Pan Suchý k tomu dodal ..... Vy jste s ním skončil dřív, než on s Vámi začal.....

 

Autor: Aleš Pawlus | středa 7.11.2018 21:45 | karma článku: 40,42 | přečteno: 1954x
  • Další články autora

Aleš Pawlus

Můj rádoby kamarád kos

V naší zahrádkářské kolonii se jednu dobu zabydlela kočka. Patřila všem. Chodila od chatky k chatce a všude dostala výslužku. Nebyla to ovšem ledajaká kočka.

26.9.2020 v 1:01 | Karma: 17,16 | Přečteno: 348x | Diskuse| Hobby

Aleš Pawlus

Poutník, kterýž došel nejdál.

. „Takové sny, jako měl on, neodlétají na měsíc, ale zůstanou na zemi. A až přijde jejich čas, dozrají v činy.“ Johann Gottfried Herder

31.8.2020 v 19:55 | Karma: 13,86 | Přečteno: 309x | Diskuse| Ostatní

Aleš Pawlus

Wish you Were Here

Chápu , že je to ostuda neznat cizí jazyk.....a ještě navíc ta troufalost přetextovat tak slavnou píseň.....

20.5.2020 v 22:28 | Karma: 11,41 | Přečteno: 554x | Diskuse| Poezie a próza

Aleš Pawlus

Buď pozdravena, ctěná okázalosti

Nepodařilo se mi zjistit, od kdy se datuje tato hloupá a v podstatě směšná civilizační choroba. A protože ani já jsem neměl rád v dějepise přesná data a letopočty, raději napíšu, že tenhle mor se šíří lidstvem od nepaměti.

15.1.2020 v 22:29 | Karma: 17,91 | Přečteno: 492x | Diskuse| Společnost

Aleš Pawlus

Z Nového světa 2020

Čím jiným začít nový rok než panem Antonínem Dvořákem A jeho symfonií z Nového světa. Nechť je tento název příslibem v roce 2020.

1.1.2020 v 23:40 | Karma: 6,86 | Přečteno: 170x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 568x
Jsem muž, který se snaží vidět očima, nikoli zaběhlou konvekční uniformou.

Seznam rubrik