Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J73o74s28e90f 78P21o69t54r

14. 3. 2013 21:25

Nejsem historik, tak nemůžu soudit, co vím tak Hus vystupoval jako bořitel tehdejší společnosti a to ne k lepšímu, ale do iracionálních proudů. např. jak uvádí přispěvovatel pode mou k brzkému konci světa.

Jediná oběť (víceméně spravedlivá) je dnes a denně otloukána přes nos katolické církvi.

Nechtěli by se kritičtí blogeři např. věnovat velikému vůdci světového proletariátu, bojovníku proti náboženskému temnu  J.V. Stalinovi, který relativně nedávno pro uskutečnění své idee připravil o život 55 milionů sovětských občanů (viz Solženicyn : Souostroví gulag ) ?.

Skutečná pravda o Husovi je v politickém zájmu deformovaná již nejméně 100 let, a na této falešné a lživé skutečnosti existují v ČR už dlouhá desetiletí skomírající protestanské církve.

0 0
možnosti

Historických faktů je hodně, výsledný pohled na danou událost závisí na tom, která fakty si člověk vybere a která opomine. Hus věřil v brzký konce světa, při kterém zlí zahynou a vyvolení přežijí. Tuto myšlenku (označujeme ji jako chiliasmus, v historii se objevila mnohokrát) přebrali další kazatelé a hlásali, že přežijí lidé shromáždění v Táboře, který právě začali budovat, a v několika dalších městech, jejichž výčet u jednotlivých kazatelů nebyl jednotný. Celkem se shodli na termínu březen 1421. Když se to nenaplnilo, začali to realizovat sami.

Připomínáte, že v Německu v době Lutherově vypukly selské bouře. Luther vyzýval šlechtu k jejich potlačení. "Bijte je jako psi!" napsal.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS