Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Děkuji za vaše diskusní příspěvky. Vlastně tak ani nejde o to, zda má ten či onen pravdu. Já chápu , že někomu to všechno může ležet v žaludku, že s tím nesympatizuje. Co mě ale zaráží, je, že část obyvatelstva se jaksi snaží pana Nohavicu vlastnit. Téměř celá republika má ráda jeho tvorbu. Ale pokud si můj majetek najednou udělá , co on sám chce, co cítí..... Uspořádá se na něj hon a je lynčován. Veřejnoprávní média jsou v první linii. Koneckonců, celou tu nechutnou hysterii vyvolali novináři. Něco je velmi špatně v současné naší společnosti. Ironií osudu je, že spousta těch nejhlasitějších kritiků a vykonavatelích lynče si na něj koupí vstupenku. A budou se chlubit. Sehnal jsem lupen na Nohavicu! A ostatní mu budou závidět, neboť oni to štěstí neměli.....Pokrytecký Kocourkov..... Možná že Jaromír sám nechtěl být tím pokrytcem a šlápnul do sršního hnízda. Ne nadarmo, se kdysi těm radikálním husitským představitelům a knězům říkalo.... Sršatý.... A to je přesně výraz pro ty, co řvou do světa spravedlnost a pravdu, třebaže nemají ani zbla představu, co tyhle slovní výrazy ve skutečnosti představují.....Ale jsou těmi jejich falešnými představami natolik zaujatí, že jsou schopni stínat hlavy.

0 0
možnosti

R^Vidím to taky tak. Okudžava i Vysockij byly jeho vzory. Cena z jejich rodné země je pro něj jistě čest. Že se od diktátora brát nemá? To má čekat, až tam bude zase car?:)

1 0
možnosti

"Převzít Puškinovu cenu ze země, která stvořila Dostojevského, Puškina, Gogola, nebo třeba pana Prokopjefa a desítky dalších a možná jich jsou i stovky, je pro Českého básníka velká čest."

Pořád dokola. Důležité je, od koho ji přijal. Od Putina slušný člověk nevezme vůbec nic.

3 1
možnosti

J82i46ř92í 60A97l11e28x32a

8. 11. 2018 11:40

Medaile od diktátora se brát nemá.

To STB bych mu také moc nevyčítal. Tuším, jak to chodilo....

0 1
možnosti

Těžko dnešním bojovníkům minulých bitev vysvětlovat, že jedinec, který si v podobné situaci myslel, že to s StB nějak uhraje, měl prakticky jedinou reálnou šanci: rezignovat na svůj dosavadní život, sociální kontakty, jakoukoli účast na veřejném životě. Nohavica byl pod tlakem, snažil se kličkovat, říkat estébákům jen to, o čem byl přesvědčen, že stejně vědí. Ale on samozřejmě vždycky nevěděl, co vědí.

Tato kapitola života nejen písníčkáře, ale i básníka s nesmírně citlivou duší tíží, jakkoliv o tom nerad mluví. Znamená stín na jeho životě, kariéře, talentu a tvorbě; stín, jehož se nikdy nezbaví. Současně si je vědom toho, že málokoho z dnešních soudců toho, k čemu došlo před třiceti lety, uspokojí jakékoliv vysvětlení a lítost.

Je autorem stovek písní, které oslovily už několik generací. Miluje život v jeho nejniternější podobě, miluje i kraj, ve kterém žije. To, že má tolik věrných posluchačů a fanoušků svědčí o tom, že mu lidé věří poctivost jeho vyjádření. Současně to pro něj znamená i určitou satisfakci.

7 0
možnosti
Foto

Další stín ovšem přidal zcela dobrovolně.Jet si pro vyznamenání od někoho kdo je v čele režimu,který proti naší zemi šíří lži a desinformace,mimo jiné i o ruské okupaci naší vlasti nikomu na cti nepřidá Nebo snad ano....?Hraje se o posílení ruského vlivu v naší zemi a Nohavica se dobrovilně obsadil do role "užitečného idiota".Kdo to nechce vidět,nevidí.Nic víc a nic mín....

2 3
možnosti

Argumenty jsou tady zbytečný - Kdo nechce pochopit - nepochopí. Bolševismus evidentně není jen levicový:-)

3 0
možnosti

Aktuální diskuse jsou zapleveleny lidmi, kteří by rádi chtěli pochopit ale není jim shůry dáno. Tak jen závistivě plivou podle vzoru : Chcípla mi koza ať tomu lotrovi sousedovi chcípnou dvě.

1 0
možnosti
Foto

I nacistické Německo bylo kulturní zemí,jejíž minulost vytvářeli skvělí spisovatelé a básníci.Myslíte si,že by tato alibistická argumentace mohla obhájit Čapka,kdyby jel převzít od Hitlera nějakou cenu?At se Vám to líbí nebo ne,to množství lidí na ruské ambasádě tam není jen tak.Jsme uprostřed hybridní války,války informací a snehy zesílit u nás ruský vliv.Jak dobře vystihl zdejší bloger,Nohavica posloužil Rusum pouze jako dobré střelivo,o nic jiného ani nešlo.Jen mě udivuje ta uporná chtivost skvělého básníka po lesklém plíšku za každou cenu.I skvělý básník či jiný umělec.muže být jako člověk ubožák.Takových už bylo....

4 9
možnosti

Vynechala bych slovo ubožák, ostatní bych napsala stejně, jak Vy.

1 1
možnosti
Foto

Možná, že ten Váš nadpis, i když nezamýšleně, přesně zhodnotil situaci.

2 1
možnosti

Pane Herdo, souhlasím s Vámi, že umělci nejsou polobozi a ujištuji vás, že k panu Nohavicovi necítím bezmezný obdiv. Jen si ho prostě vážím.Ironií osudu je, že přebásněné texty Vysockého, či Okudžavy se nehodili do krámu naší tehdejší socialistické společnosti, tím míň v centrální Moskvě. Tak kde je ten zakopaný pes? U nás? v Moskvě? A není to třeba tím, že Jaromír dostal cenu za umění a nemá to nic společného s politikou? Není to tím, že někdo někoho tlačí k něčemu? Copak opravdu všechno souvisí s politikou? Chceme nařizovat někomu s čích rukou si někdo smí vzít vyznamenání a z čích nesmí? Nejsem zastáncem Putina, A taky nejsem "proruský" jak se dnes s oblibou používá. Jsem jen zastáncem zdravého selského rozumu.

5 0
možnosti
Foto

Vážený pane, dovolím si toho zakopaného psa vykopat (pokusím se). Asi se dá říci, že Nohavica velmi inteligentně a na vysoké umělecké úrovni prudil naše soudruhy. Možná dokonce někdy na hraně. Měl a má za to naši zaslouženou vděčnost. Činil tak zde podobně jako Okudžava a Vysockij v SSSR. Nohavica tedy umí být svobodný dost na to, aby se nenechal nikým do ničeho tlačit. Není malé děcko, aby se kdokoli musel obávat, že mu bude z té jeho svobody kýmkoli cokoli ukrojeno. Člověk, který měl dost smělosti, aby byl vrchnosti často osinou ........

, by měl unést (a jistě unese) rozpaky , o nichž jsem psal. Ostatně s těmi rozpaky jistě počítal. Soudruzi si také nestězují, že jim Jarek Nohavica ubližoval a dělal si z nich legraci. Vědí, proč. Netvrdím, že je ve všem politika. V tomto případě si jistý nejsem a je mi to upřímně líto, protože Nohavica si zasloužil cenu "čistou", bez stínu pochybností. Ideální by bylo, kdyby jí dostal ještě za Mr. Gorbyho:-)

5 0
možnosti
Foto

V mnohém s Vámi souhlasím. I v tom, že umění je nejsvobodnější řemeslo. Zvláště když umělec je svobodný nejen vnitřně, ale má to štěstí, že žije v podmínkách svobodných. Umělci si obvykle svobody váží, protože ji prožívají ve své tvorbě. Radostně i třeba nadšeně a vděčně. Ale nejen umění je velmi svobodné řemeslo. Být třeba diktátorem nebo oligarchou je také velmi svobodné řemeslo. Řemeslo, které svobodu druhých dusí. Proto jsou umělci většinou kritiky těch, kdo svobodu jiným nedopřávají. Rozpaky, které doprovázejí ocenění schválené V. Putinem ani v nejmenším nesouvisejí s tím, jestli ti, kdo jsou v rozpacích, umění rozumějí nebo ne.Tato Vaše věta o umění je nepravdivá. A také působí jako manipulace. "Nechte je tvořit, nesuďte......" Nikdo jim nebrání v tvorbě, nikdo jim nepřikazuje směr (doufám). Ale polobozi to nejsou. Proto lidé od nich očekávají i něco jiného, než sochu, obraz, píseň. Způsoby, jakým lidé reagovali byly vhodné více či méně, a rozpaky - na ty mají plné právo, dokonce i kdyby umění nerozuměli vůbec.

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS